Hoog-intensieve contextbegeleiding
Voor wie?
Jongeren vanaf 15 jaar die uit een gemeenschapsvoorziening komen.
Wat bieden we aan?
- Een ambulante begeleiding die getypeerd wordt door een intensieve en aanklampende aanpak. We volgen de jongeren en zijn context integraal op.
- In duo-baan volgen zowel een individuele begeleider (voor de jongere) en een contextbegeleider (voor de context) de leefsituatie.
- Alle mogelijke contextpersonen die een hulp kunnen zijn, worden rechtstreeks bij de begeleiding betrokken. Vanuit de reeds bestaande context wordt er een netwerk ontwikkeld op zowel professioneel, persoonlijk als relationeel vlak.
- Binnen het gezin trachten we ook verbindend te werken. Deze begeleiding staat in teken van herstelgericht werken ten aanzien van de jongere en zijn/haar naasten.
- Op inhoudelijk vlak worden de thema’s samen met de jongere en zijn/haar omgeving gekozen. Naast de prominente individuele begeleidingsgesprekken en de netwerkbegeleiding kan er ook materiële, praktische en psychosociale hulpverlening worden voorzien.
- Een begeleiding duurt zes maanden en kan telkens verlengd worden met zes maanden indien de evaluatie dit noodzakelijk acht. Pas als de leefomgeving voor de jongere gestabiliseerd is en het toekomstperspectief duidelijk is, laten we de hulpverlening vanuit onze voorziening los. Indien de jongere 18 jaar wordt (of is), kan hij/zij de begeleiding zelfstandig beëindigen.
Hoe kom je bij ons terecht?
De module HICB is niet rechtstreeks toegankelijk. De toegangspoort binnen Integrale Jeugdhulpverlening behandelt de hulpvragen van cliënten op basis van een aanvraag-document (A-doc).
Vóór de begeleiding vinden voorbereidende gesprekken plaats om samen uit te zoeken wat de HICB-begeleiding voor de jongere zou kunnen betekenen, wat de hulpvraag is, wat er goed loopt en minder goed loopt, enz.